lunes, 12 de enero de 2015

PROFESSIONALITZACIÓ I PRIMERES ORGANITZACIONS SOCIALS - I

A partir dels problemes socials ocorreguts durant el segle XIX es van començar a crear noves organitzacions socials amb l'objectiu d'ajudar a les persones més necessitades que es trobaven amb problemes d'integració social, econòmics o familiars. Dos d'aquestes organitzacions més importants van ser creades per dones, autores de aportacions teòriques i pràctiques per al desenvolupament del treball social com una eina essencial per a la societat. A continuació es descriuen cada una d'aquestes dos organitzacions socials amb els seus objectius i teories i dins de cadascuna les aportacions que cada autora va fer per a elles.

Organització de la Caritat (COS)


Aquesta organització es va crear a Anglaterra, el seu nom en anglès és: Charity Organization Society (COS). Es va crear amb la idea de ser un instrument efectiu i eficaç per a resoldre la pobresa de l'època victoriana i regulars els fons de la caritat. En els seus origens es va començar a coordinar l'acció entre entitats privades i públiques i més tard es va formar com una entitat civil basada amb fonts privats.
Els objectius que tenia aquesta organització eren:
  • Tenir un ordre en les organitzacions filantròpiques de Londres les quals es trobaven en un profund caos.
  • Reduir el pauperisme, és a dir, la pobresa extrema de les persones.   
Aquesta organització estava formada per un consell, dins d'aquest es trobaven tals persones com polítics, membres de l'aristocràcia i de l'església o fins i tot la mateixa Reina del Regne Unit.
Les bases fonamentals d'aquesta organització les podem dividir en quatre punts essencials amb els quals es defineix la estructura i idees de la organització, aquestes idees les podem utilitzar actualment per a treballar com a professionals en tots els casos dels usuaris.
  1. Investigar el cas o la situació presentat/da per l'usuari.
  2. Elaborar un pla d'ajuda amb la col·laboració del usuari.
  3. Fer un seguiment metòdic durant tot el procediment dins que la situació es modifiqui.
  4. Cursar finalment els recursos adequats segons les institucions adequades.
Aquesta organització portava a terme el seu pla d'actuació de manera individual i per parelles en els joves i els infants, un dels grups amb més risc. Aquest pla d'actuació es vol portar a terme utilitzant la coordinació entre els sistemes públics i privats. També es té una vital importància a l'autodependència del individu amb les seves capacitats i motivacions així com una certa pressió sobre ell per a produir el canvi i aconseguir els objectius marcats.. I per acabar, es considera la família com un element important per al canvi de situació que es voldrà portar a terme. Les principals autores que es troben dins de la COS són Mary Richmond i Octavial Hill.

MARY RICHMOND (1861-1928)
Mary Richmond

Les seves aportacions tècniques sobre el treball social anaven dirigides a la forma en que actuar davant de l'usuari i quina relació establir amb ell. Va ser la primera dona que va dirigir a USA una organització de la caritat, on es va impartir el primer seminari per treballadores socials i va fundar la primera escola. Volia crear una escola de Treball social i l'any 1917 va escriure "Diagnosis social", llibre on es formula la teoria del treball social, la qual va ser recolzada per més de 17 anys d'investigació i treball en el camp.
Les aportacions de Mary Richmond cap al treball social van ser:




  • Forma el treball social de continguts i tècniques a utilitzar per treballar.
  • Diu que els objectius del treball social no són tan sols solucionar sinó també investigar i denunciar els caos i situacions dels usuaris que puguin ser greus.
  • Formar una atenció directa cap al usuari, ser franc i i desenvolupar les potencialitats i participació del individu.
  • Conèixer la història social del usuari per així comprendre-la.
  • Treballar amb els casos amb prou temps, dedicació i esforç.
  • Tenir present l'excés de burocratització que hi ha pel mig del cas.
  • Formació professional amb consells cap als professionals com la naturalitat i la rigidesa.
Mary Richmond també presenta una mena de pautes a seguir ordenadament davant d'un cas, aquestes pautes són un seguit d'actuacions que proposa per dur una actuació professional.
  1. Fer un diagnòstic de la situació del usuari i evitar centrar-se únicament en les mancances econòmiques. Així recollir informació de les diferents fonts del usuari.
  2. Interpretar les dades obtingudes.
  3. Establir un pla d'intervenció acorda't entre l'usuari i el treballador social.
  4. Formular una metodologia de la intervenció.
OCTAVIA HILL (1838-1912)
Octavia Hill

Des de petita ja tenia contactes amb tots el teòrics del país degut a la seva tradició familiar que tenia el seu avi metge i el seu pare banquer.
Octavi Hill pretenia lluitar contra els habitatges insalubres que hi havia ens el barris de Londres degut a la forta urbanització que hi va haver durant la Revolució Industrial. Aquest fet feia que moltes famílies visqueren en habitatges amb condicions insalubres i d'amuntegament.

Per solucionar aquests problemes, Octavia Hill va tenir la iniciativa de portar a terme un pla de rehabilitació d'habitatges l'any 1864 de reformar antigues mansions abandonades, dividir-les en habitacions i llogar-les a preus baixos a tota aquella gent que vivia en males condicions i amuntegades entre sí. Aquest pla de rehabilitació s'anomena: "London slums"

Per portar a terme aquest pla els passos següents van ser reclutar nombroses dones voluntàries encarregades de cobrar el lloguer de les habitacions. A més, aquestes s'encarregaven d'aconsellar en matèries d'economia domèstica i activitats sanes durant el temps lliure. També donaven una formació a les mares per a elevar el autorespecte i donar una millor educació als seus fills.

No hay comentarios:

Publicar un comentario