domingo, 28 de septiembre de 2014

ACCIÓ DEL TREBALLADOR SOCIAL

Podem descriure el treball social com: producte de les experiències acumulades per oferir ajudes socials als nostres semblants i lligades al desenvolupament teòric de les ciències socials. 

Però en aquesta entrada ens centrem en el professional, en el treballador social, sobre aquest hi ha moltes definicions, però el treballador social té que tenir un perfil amb unes característiques tot i que no es troba dissenyat del tot encara. Podem dir que és jove, col·lectiu desconegut, professió amb dificultat per defini-se a sí mateixa i assumeix diferents rols.

- Perfil del treballador social

  • Acceptació de l'usuari (no jutjar, no criticar-lo, tenir confiança i respecte)
  • Empatia (transmetre comprensió i preocupació per la situació)
  • Comunicació clara i directa.
  • Autenticitat (honestedat)
  • Autoritat i poder professional.
  • Tenir un propòsit (conegut i acceptat per les dues parts)
La professió de treballador social exerceix uns mecanismes de control i funcions de mediadors a manera individual i grupal/comunitari.
Amb això, es vol afavorir el desenvolupament de les capacitats de les persones com l'autodeterminació, l'adaptació i el desenvolupament de l'usuari.

  1. Funció preventiva: actuació precoç i a priori abans de que es detecti el problema per a que així no es produeixi major.
  2. Funció promocional: creació de recursos, promocionar i millorar les capacitats i motivacions del individu.
  3. Funció assistencial: intervenció quan el problema ja existeix. Intervenció proporcionada i organitzada per a superar els problemes actuals.
  4. Funció rehabilitadora: es busca la integració i reinserció a la societat de la persona que va estar exclosa durant un temps pel seu problema.
  5. Funció de gerència: administració i planificació: Programes, serveis, intervenció i gestió de recursos eficaç i eficient. 
  6. Funció investigadora: Conèixer i detectar problemes.
  7. Funció docent: Continua formació i fomentar la difusió i el debat de noves experiències professionals. 
Els rols i funcions que té el treball social varien segons l'àmbit institucional en que s'actua i es desenvolupa la intervenció que poden ser dos:

  • Sector: conjunt de persones que composen un col·lectiu que comparteixen unes característiques comunes.
  • Àmbits: diferents camps d'acció on intervenen els treballadors socials, que en l'Estat del Benestar coincideixen amb els sistemes públics de protecció social. 




 ACTIVITAT
                                                         
                                                                  ACTIVITAT

No hay comentarios:

Publicar un comentario